Bariatrik Cerrahi Sonrası Diyet Süreci
Ameliyattan hemen sonra, berrak bir sıvı diyeti ile başlayacaksınız. Hastaneden taburcu olduktan sonra diyetinize daha yoğun sıvılar eklemeye başlayabilirsiniz.
Ameliyattan iki hafta sonra püreli yiyeceklere geçebilirsiniz. Bu süre zarfında protein ihtiyacınızı karşılamak için yüksek proteinli (20 gramdan fazla protein), düşük kalorili (200 kaloriden az) sıvı takviye içkileri veya tozları kullanabilirsiniz.
Ameliyattan sonra, mide büyüklüğünüzün çok küçük - 1/4 bardaktan az veya bir yumurta büyüklüğünün olduğunu bilmek önemlidir. Yiyeceklerin midenizden geçmesini sağlayan açıklık da çok dardır. Bu nedenle, herhangi bir yeni yemeğin zamanında sadece iki veya üç yudum veya ısırık almanız ve daha fazla almadan önce 10 dakika beklemeniz önemlidir. Bu, limitlerinizi ve toleransınızı öğrenmenize yardımcı olacaktır. Sıvılar, midenizden yumuşak katılardan daha hızlı boşalacaktır.
Aşırı yerseniz veya çok çabuk yerseniz, bulantı veya acı hissedebilirsiniz. Yerçekimleri, soslar ve dondurmalar gibi zengin, kremsi sıvılardan kaçınmalısınız.
Hastanede Diyet
Ameliyattan sonraki ilk öğün olarak meyve suları, tanesiz kompostolar, et suyu gibi berrak sıvılar alacaksınız. Meyve Suyu ve komposto şeker içeriği bakımından yüksektir, ancak besin tüketiminiz bu aşamada çok küçük olacaktır. Tahammül edebildiğiniz için her öğünde içtiğiniz miktarı yavaş yavaş artırın.
Ameliyat sonrası ilk iki hafta diyeti
Protein açısından yüksek, yağ ve şekeri düşük olan daha yoğun sıvılar eklemeye başlayacaksınız. (Örnekler için aşağıdaki listeye bakın.) Bu dönemde protein gereksinimlerinizi karşılamak için yüksek proteinli, düşük kalorili sıvı takviye içecekler veya tozlar kullanabilirsiniz.
Amaç, midenizden kolayca boşalacak küçük kısımları tüketmektir. 1 çorba kaşığı porsiyon büyüklüğü ile başlayın ve tolere edildiği gibi 2 çorba kaşığı yükseltin. Bir seferde 1/4 bardak sıvı içmeye başlayın ve tolere edildiği gibi 1/2 bardağa yükseltin. Günlük kalori alımınız 400 kaloriyi geçmemelidir.
Aynı zamanda iyi hidrate kalmak da çok önemlidir. Günde 1 ila 1,5 litre su tüketin.
Tavsiye edilen daha kalın sıvılar:
- Sütü tolere edebiliyorsanız yağsız veya% 1 süt
- Laktoz içermeyen veya soya bazlı düşük kalorili içecekler
- Şekersiz puding
- Şekersiz, yağsız yoğurt
- Az yağlı süzme peynir
- Karışık çorba çorbası veya diğer az yağlı çorbalar
- Dikkat edilmesi gereken noktalar
Şekerli bir şey içmeyin. Şeker, ince bağırsaklara hızlıca girer. Çok fazla şeker tüketimi olduğunda bir komplikasyon olan döküntü sendromuna katkıda bulunabilir. Bu şiddetli mide bulantısı, yorgunluk, ishal ve hatta kusma ile sonuçlanır. Şeker ayrıca boş kalorilerle doludur
Kafein asit reflü ve dehidrasyona katkıda bulunabilir ve bundan kaçınılması gerekir.
Öğün aralarında 1 bardak su veya kalorisiz diğer sıvıları içmeyi unutmayın. Her gün bir multivitamin takviyesi alın.