Bariatrik Cerrahi Sonrası Diyet Kılavuzları

Bariatrik cerrahi sonrası önerilen diyet kurallarına uymak çok önemlidir. Bu yeni yeme şekli ilk başta çok zor görünebilir, ancak zamanla günlük rutinlerinin bilinçsiz bir parçası haline geldiğini fark edeceksiniz.

Ameliyat sonrası diyetinize dikkat etmek besin eksikliklerini önlemeye ve kas dokusunu korumaya yardımcı olarak sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayacaktır.

Genel kurallar

  • Küçük porsiyonlarla dengeli yemekler yiyin.
  • Düşük kalorili, yağsız ve tatlı bir diyet uygulayın.
  • Yiyeceklerinizin, kalori ve protein alımının günlük kaydını tutun.
  • Yavaş yiyin ve yemeklerinizi küçük parçalara bölün, iyice çiğneyin.
  • Pirinç, ekmek, çiğ sebzeler ve taze meyvelerin yanı sıra domuz eti ve biftek gibi kolay çiğnenemeyen etlerden uzak durun. Öğütülmüş etler genellikle daha iyi tolere edilir.
  • Börek, çörek,simit poğaça gibi unlu mamulleri tüketmeyin. Gazlı içecekler içmeyin.
  • Şekerden, şeker içeren yiyecek ve içeceklerden, konsantre tatlılardan ve meyve sularından kaçının.
  • Ameliyatı izleyen ilk iki ay için, kalori alımınız, yoğun ve besleyici sıvılara odaklanarak, günde 300 ile 600 kalori arasında olmalıdır.
  • Günlük kalori alımı 1000 kaloriyi geçmemelidir.

Sıvılar

  • Susuz kalmayı önlemek için yemekler arasında ekstra su ve düşük kalorili veya kalorisiz sıvılar alın. Tüm sıvılar kafeinsiz olmalıdır.
  • Her küçük öğün arasında günde altı ila sekiz kez 1 bardak sıvı yudumlayın.
  • Günde en az 2 litre (64 ons veya 8 bardak) sıvı içmenizi öneririz. Bu hedefe aşamalı olarak ulaşabileceksiniz.
  • Herhangi bir alkollü içki içmemeyecek. Ameliyattan sonra, alkol sisteminize eskisinden çok daha hızlı bir şekilde emilir, sakinleştirici ve ruh halini değiştirici etkilerini tahmin etmesi ve kontrol etmesi zorlaşır.

Protein

Protein yönünden zengin yiyecekleri yiyerek kas dokusunu koruyun. Yüksek proteinli yiyecekler yumurta, et, balık, deniz ürünleri, ton balığı, kümes hayvanları, soya sütü, soya peyniri, süzme peynir, yoğurt ve diğer süt ürünlerini içerir. Hedefiniz günde en az 65 ile 75 gram protein olmalıdır. Ameliyattan sonraki ilk birkaç ay içinde bu hedefe ulaşamıyorsanız endişelenmeyin.

Takviyeler

Besin eksikliklerini önlemek için günlük olarak aşağıdaki takviyeleri almalısınız. Lütfen tüm hapların ezilmeli veya altı ila sekiz küçük parçaya bölünmesi gerektiğini unutmayın. Ameliyattan önce olduğu gibi bütün hapları ememezsiniz ve hapların yeni anatominizden geçmesi zor olabilir.

Multivitamin

Minimum 18 mg demir, 400 mcg folik asit, selenyum, bakır ve çinko içeren, yüksek etkili günlük çiğnenebilir multivitamin ve mineral takviyesi alın. Bu formülü içeren markalar, Ameliyattan sonra en az üç ay boyunca günde iki tablet, daha sonra da doktor kontrolü altında günde bir tablet alın.

D vitamini takviyesi

Her gün toplam 800 ila 1000 Uluslararası Birim D vitamini alınız. Bu toplam miktar günde iki kez 400 ila 500 IU bölünmüş dozlarda alınmalıdır. D vitamini, kalsiyum takviyesi ile alınmalıdır. İsterseniz, uygun dozajları içerdiği sürece, birden fazla hap almaktan kaçınmak için bir arada kalsiyum-D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Diğer Takviyeler

Bazı hastalar, özellikle hala adet gören kadınlara, ilave folik asit veya demir takviyelerine ihtiyaç duyar. Ayrıca kalsiyum b12 gibi vitamin ve mineraller ameliyat sonrası kontrol edilmesi gereken önemli besin ögelerindendir. Diyetisyeniniz bunu sizinle görüşecektir.

International Health Tourism Authorization Certificate

Sağlı Truzim belgesi - web alt banner

Address

map-icon

Kuşkavağı Mahallesi 542. Sokak Yakamoz Plaza No:1/4 Konyaaltı Antalya / Turkey

facebookinstagram

Telephones